Waarom kiezen voor een modulaire opbouw?


Zoals elke professional in de bouwsector weet, kan de bouw een kostbare en eindeloos tijdrovende onderneming zijn. Vertragingen komen bijna vaker voor dan bij tijdige bouw, en kunnen worden veroorzaakt door uitgebreide bureaucratische eisen, het weer en andere onverwachte omstandigheden, onvoldoende planning, te weinig personeel, of een heleboel andere oorzaken. Langdurige bouwprojecten kunnen ook een negatieve invloed hebben op de publieke perceptie van een project, zelfs voordat het is gebouwd, vooral als de projecten vertraging of ongemak ondervinden van degenen die in de buurt van de bouwplaats wonen of werken. Bovendien moeten sommige projecten eenvoudigweg volgens een snellere tijdlijn worden gebouwd dan voor een traditioneel bouwproject gebruikelijk is. Gelukkig bestaat er een oplossing voor degenen die de bouwtijd drastisch willen verkorten: modulair bouwen.

Wat betekent ‘modulaire opbouw’ precies?

Volgens het Modulair Bouwinstituut, de belangrijkste bron van informatie over dit onderwerp, is “modulair bouwen een proces waarbij een gebouw buiten het terrein wordt gebouwd, onder gecontroleerde fabrieksomstandigheden, met dezelfde materialen en volgens dezelfde codes en normen als conventioneel gebouwde faciliteiten – maar dan in ongeveer de helft van de tijd”. Modulair bouwen is ook een beetje een overkoepelende term die een paar verschillende soorten constructies omvat:

Volumetrische modulaire bouw (bij voorkeur door het Modular Building Institute) is een proces waarbij hele ruimtes of delen van ruimtes – compleet met wanden, vloeren en plafonds – in een fabrieksomgeving worden gebouwd en vervolgens naar een definitieve locatie worden getransporteerd voor montage. Dit type constructie wordt gebruikt voor zowel permanente als verplaatsbare modulaire projecten (gebouwen die niet ontworpen zijn om te worden verplaatst versus gebouwen die dat wel zijn; denk aan een hotel versus een tijdelijk klaslokaal).

Paneelbouw is een proces waarbij binnen en/of buiten wandpanelen in een fabrieksomgeving worden gebouwd en vervolgens naar de bouwplaats worden getransporteerd en gerangschikt. De rest van het gebouw wordt op de bouwplaats gebouwd.

Wat zijn de voordelen van modulair bouwen ten opzichte van traditionele bouwmethoden? Is het echt kostenbesparend? 

Modulair bouwen kan zeker kosten besparen, maar dat is niet het primaire voordeel. Het primaire voordeel van modulair bouwen is tijdsbesparing en een sneller rendement op de investering. Aangezien modulair bouwen een geïndustrialiseerde assemblage mogelijk maakt die samenvalt met de voorbereiding van de bouwplaats, kan de totale tijd die nodig is om een constructie te bouwen drastisch worden verminderd. Vaak zijn de fabrieksmatig gebouwde modules tegen de tijd dat de bouwplaats klaar is (fundering geëgaliseerd, loodgieterswerkzaamheden uitgevoerd, beton gestort, etc.) al klaar om te worden geplaatst. Een modulair opgebouwd hotel kan bijvoorbeeld zijn deuren openen en 30%-50% sneller omzet genereren dan een traditioneel gebouwd hotel.

Andere voordelen zijn een grotere veiligheid voor de werknemers (werknemers werken allemaal in een veilige, gecontroleerde omgeving in tegenstelling tot werken op precaire hoogten en/of in minder gecontroleerde omgevingen), een verbeterde productiviteit, meer zekerheid over de planning (late wijzigingsopdrachten en weersvertragingen worden sterk geminimaliseerd met modulaire bouw), en een verbeterde voorspelbaarheid van de kosten.

Comments zijn uitgeschakeld.