Welke extra kosten komen kijken bij het kopen van een woning?

architect huis verkopen

Wat zijn nou de kosten die bij het kopen van een huis komen kijken. Hieronder zullen we een aantal van deze kostenposten op een rijtje zetten.

Makelaarskosten 

Voor het verkopen van jouw huis is er een mogelijkheid om een makelaar in te schakelen. De makelaar zorgt voor de open dagen en onderhoud het contact met de personen die belangstelling hebben. Het varieert per makelaar hoe hoog deze kosten zijn. Sommige kiezen ervoor op een percentage te nemen van de aankoopsom. Het bedrag neemt dan ook toe bij een hogere aankoopsom. 

De verkoop van een huis hoeft niet altijd via een makelaar te gaan. Zo heeft een huis verkopen zonder makelaar zijn voordelen. Hiermee bespaar je aardig wat geld. Echter, vergt dit veel tijd. Zo moet alle onderhandelingen zelf gedaan worden(iets wat niet voor iedereen is weggelegd) en ben je zelf verantwoordelijk voor het adverteren. Een huis opkoper is dan vaak nog een extra optie. Deze noemen we ook wel vastgoed opkopers. Zij nemen al deze taken uit handen door het huis direct op te kopen

Notariskosten

Het is verplicht om een notaris in te schakelen bij de levering van het huis. Zo wordt door de notaris een hypotheekakte en een overdrachtsakte opgemaakt. Een notaris is vrij om zijn eigen tarief te stellen hiervoor. Bij het gebruik van een lening bij de verbouwing, aankoop of onderhoud van de woning zijn deze aftrekbaar. 

Bij de overdracht van de woning wordt een overdrachtsbelasting betaald aan de notaris. Vaak zijn deze kosten voor de kopen maar wil het nog wel is voorkomen dat verkoper deze op zich neemt. Dit gebeurt eigenlijk enkel bij de verkoop van nieuwbouwwoning. De hoogte van deze belasting is 2 procent en wordt deze berekend over de waar op het moment van verkrijging.

Comments zijn uitgeschakeld.